Vývoj a použití bioortogonálních reakcí pro zobrazování a aktivaci léčiv

Článek je věnován 70. výročí založení Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze

Autoři

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20240130

Klíčová slova:

click chemie, bioortogonální reakce, zobrazování, fluorescenční značení, proléčiva

Abstrakt

Chemical transformations compatible with biological systems serve as invaluable tools for probing biomolecules, drug compounds, and biological processes in their native environments. The complex environment of living organisms requires these reactions to be highly selective and efficient, posing a formidable challenge to the field of organic chemistry. A number of chemical reactions have recently emerged to meet this challenge, providing a diverse toolkit for researchers. This manuscript presents a comprehensive survey of current bioorthogonal reactions, emphasizing their applications in bioimaging, diagnostics, and medicine.

chla.jpg

Chemické transformace kompatibilní s biologickými systémy slouží jako neocenitelné nástroje pro zkoumání biomolekul, sloučenin léčiv a biologických procesů v jejich přirozeném prostředí. Složité prostředí živých organismů vyžaduje, aby tyto reakce byly vysoce selektivní a účinné, což představuje pro oblast organické chemie obrovskou výzvu. V poslední době se objevila řada chemických reakcí, které tyto podmínky splňují, a poskytují proto výzkumným pracovníkům rozmanitou sadu nástrojů. Tento rukopis představuje komplexní přehled současných bioortogonálních reakcí s důrazem na jejich aplikace v zobrazování, diagnostice a medicíně.

Stahování

Publikováno

15.03.2024

Jak citovat

Vrábel, M., & Šlachtová, V. (2024). Vývoj a použití bioortogonálních reakcí pro zobrazování a aktivaci léčiv: Článek je věnován 70. výročí založení Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze. Chemické Listy, 118(3), 130–137. https://doi.org/10.54779/chl20240130

Číslo

Sekce

Články