Využití moderní separační techniky UPLC ke stanovení vitaminu E v zrnu ječmene

Autoři

  • K. Benešová Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • H. Pluháčková Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • S. Běláková Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • K. Vaculová Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Kroměříž
  • R. Mikulíková Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Brno
  • J. Ehrenbergerová Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno
  • N. Březinová Belcredi Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, Brno

Klíčová slova:

UPLC, vitamin E, ječmen jarní, tokoferoly, tokotrienoly

Abstrakt

A new UPLC method for the determination of vitamin E in barley cereals is proposed. The method shows higher sensitivity and lower limits of detection and quantification than the previous HPLC methods. The method was applied to various spring barley varieties. Although it was not possible to separate all vitamin E isomers due to the reverse phase used, the rapid and inexpensive method is suitable for a long-term monitoring of vitamin E in barley and other cereals.

Stahování

Publikováno

15.07.2012

Jak citovat

Benešová, K., Pluháčková, H., Běláková, S., Vaculová, K., Mikulíková, R., Ehrenbergerová, J., & Belcredi, N. B. (2012). Využití moderní separační techniky UPLC ke stanovení vitaminu E v zrnu ječmene. Chemické Listy, 106(7), 672–676. Získáno z http://ww-w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/895

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)