Proanthocyanidiny a jejich antioxidační aktivita

Autoři

  • V. Kolečkář Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové | Centrum pokročilých studií, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové
  • Z. Řeháková Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • E. Brojerová Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • K. Kuča Centrum pokročilých studií, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové
  • D. Jun Centrum pokročilých studií, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové
  • K. Macáková Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | Skupina ADINACO, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • L. Opletal Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | Skupina ADINACO, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • P. Drašar Ústav chemie přírodních látek, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
  • L. Jahodář Katedra farmaceutické botaniky a ekologie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • J. Chlebek Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | Skupina ADINACO, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové
  • L. Cahlíková Katedra farmaceutické botaniky a ekologie | Skupina ADINACO, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze, Hradec Králové

Klíčová slova:

flavonoid, procyanidin, třísloviny, antioxidanty, rostlinné látky

Abstrakt

This review summarizes the current knowledge of condensed tannins (proanthocyanidins), their chemical structure, classification and biological effects. These compounds are widely distributed in higher plants and are an important part of the human diet. Recent interest in these substances has been stimulated by their potential health benefits, which are believed to arise mainly from their antioxidant activity. The mechanisms of their antioxidation action, like free radical scavenging activity, chelation of transition metals and inhibition of prooxidative enzymes and lipid peroxidation are discussed. Health prevention properties like anticarcinogenic, cardiovascular system preventing and antiinflammatory effects of proanthocyanidins are also presented. Their health benefit is promising, but additional research on the mechanism of action and metabolic fate after consumption of proanthocyanidins is required.

Stahování

Publikováno

15.02.2012

Jak citovat

Kolečkář, V., Řeháková, Z., Brojerová, E., Kuča, K., Jun, D., Macáková, K., Opletal, L., Drašar, P., Jahodář, L., Chlebek, J., & Cahlíková, L. (2012). Proanthocyanidiny a jejich antioxidační aktivita. Chemické Listy, 106(2), 113–121. Získáno z http://ww-w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/997

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>