Antinutričné látky v strukovinách

Autoři

  • J. Süli Katedra chémie, biochémie a biofyziky, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
  • A. Sobeková Katedra chémie, biochémie a biofyziky, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko
  • Z. Bujdošová Katedra chémie, biochémie a biofyziky, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, Slovensko

Klíčová slova:

strukoviny, technologická úprava, bezpečnosť, inaktivácia nebezpečných látok

Abstrakt

The article reports on the main antinutritional compounds in legumes which have a unique nutritive value, especially for vegetarians. Besides a high amount of proteins, saccharides, dietary fibres, minerals and vitamins, the legumes contain a wide range of negative bioactive compounds, such as allergens, protease inhibitors, lectins, non-proteinogenic amino acids, α-galactooligosaccharides, cyanogen glycosides, phytates, phenolic compounds and alkaloids. This review aims to show the adverse effect of antinutritional compounds in legumes on human health and call attention to the risk of consummation of legume seeds without an adequate inactivation of dangerous substances.

Stahování

Publikováno

15.12.2017

Jak citovat

Süli, J., Sobeková, A., & Bujdošová, Z. (2017). Antinutričné látky v strukovinách. Chemické Listy, 111(12), 789–797. Získáno z http://ww-w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/2822

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)